piątek, 11 maja 2012

Muszle (conchiglie) nadziewane mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Dziś jedno z moich ulubionych dań. Nie jest zbyt skomplikowane ani pracochłonne, a smakuje wyśmienicie!

Muszle (conchiglie) nadziewane mięsem mielonym w sosie pomiodrowym



Składniki:
  • ok. 15 sztuk makaronu muszle (ilość zależy od tego, w jakim naczyniu będziemy zapiekać danie)
(makaron muszle możemy kupić praktycznie w każdym sklepie, na pewno można go dostać na Kleparzu na większości stoisk z artukułami spożywczymi)
  • ok. 30 dag mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
  • dwie puszki pomidorów (ewentulnie jeśli ktoś dysponuje - dwie buteleczki po 330 ml soku pomidorowego - ja użyłam jednej puszki pomidorów i jednej buteleczki soku pomidorowego domowej produkcji:))
  • 10 dag sera żółtego startego
  • masło do wysmarowania formy
  • sól, pieprz, oliwa
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 sztuk pomidorów koktajlowych


Mięso mielone podsmażamy wraz z wyciśniętymi 2 ząbkami czosnku, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nastęnie dodajemy pomidory z puszki i wszystko razem dusimy do momentu, aż pomidory rozpadną się.
W osobnym garnku gotujemy wodę z łyżką soli i oliwy. Do gotującej wody wrzucamy makaron i gotujemy. Makarano musi być al dente, nie może być zbytnio rozgotowany, gdyż po pierwsze nie będzie smaczny, a po drugie będziemy mieć problem z nadziewaniem.
Makaron nadziewamy przygotowanym farszem, układamy w wysmarownaym masłem naczyniu do zapiekania, zalewamy sokiem pomiodorowym, a w przypadku pomidorów z puszki, musimy je przetrzeć na sok lub potraktować blenderem, posypujemy startym serem żółtym, układamy na to pomidorki koktajlowe i wstawiamy do piekarnika na ok. 45 minut w temp. 180 stopni.

Smacznego!

9 komentarzy:

  1. A dobre było i to bardzo :) polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne potwierdzam, znajomi byli zachwyceni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo dobre polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. na ile porcji wystarczy taka ilość? Bo zastanawiam się czy tyle starczy dla 4 osób: trzech dorosłych (w tym dwóch głodomorów) i 1 7latka (który tez jak to się mówi ma "spust":)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy talu osobach, w tym głodomorach :) dodałabym jeszcze ze 4 - 5 muszli, a co za tym idzie jeszcze z 10 dag mięsa mielonego. One jednak są bardzo sycące, więc pewnie coś zostanie na zaś :)

      Usuń
    2. Dzięki:) Wyszło po prostu przepyszne!!! Wszyscy tak się nim zajadali ze nic nie zostało:)

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę i polecam na przyszłość :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz :-) Będzie mi bardzo miło jeśli osoby komentujące anonimowo wskażą swoje imię lub nick, wtedy będę wiedzieć, jak się do Państwa zwracać :-)