niedziela, 12 sierpnia 2012

Pieczony schab z warzywami i ziołami

Schab w takiej formie uwielbiam na niedzielny obiadek. Kroję go w plastry, polewam sosem, który wytworzył się w trakcie pieczenia i podaję z zapieczonymi ziemniaczkami. Najlepiej piec schabik w rękawie do pieczenia i rozciąć go przed końcem pieczenia, aby się ładnie przypiekł z wierzchu. Jeśli pieczemy w formie należy ją przykryć folią aluminiową i zdjąć przed końcem pieczenia. Piekąc zarówno w formie (tu częściej) jak i w rękawie do pieczenia (po rozcięciu rękawa przd końcem pieczenia) należy polewać schab sokiem, który się wytworzył, wtedy będzie soczysty.

Smacznej niedzieli!

Pieczony schab z warzywami i ziołami



Składniki:
  • ok. 0,7 kg schabu bez kości
  • ok. 1 kg ziemniczków
  • 2 marchewki
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • świeży rozmaryn, tymianek i oregano dodane do warzyw
  • ok. 200 ml wody
Marynata (tak naprawdę według upodobań)
  • u mnie sól, świeżo zmielony pieprz, harissa, słodka paoryka i oliwa z oliwek
  • ale może być również połączenie soli, świeżo zmielonego pieprzu, słodkiej papryki, suszonego tymianku, suszonego oregano, bazylii, oliwy z oliwek


Schab marynujemy mieszanką przypraw z oliwą minimum 5 godzin wcześniej a najlepiej dzień wcześniej (wieczorem i wkładamy na noc do lodówki ).
Wkładamy do rękawa do pieczenia, dolewamy 200 ml wody, rękaw zamykamy i wkładamy do piekarnika na około 1 i 15 min. - 1 i 45 min (wszystko zależy od tego jakiej wielkości będzie schab oraz jakiej będzie grubości), temperatura ok. 180 stopni. Na ok. 20 min. przed końcem rozcinamy rękaw, aby schabik się przyrumienił. W osobnej formie pieczemy ziemniaczki pokrojone w ósemki, przyprawione solą, świeżo zmielonym pieprzem, świeżymi ziołami, skropione oliwą z oliwek, marchewkę pokrojoną na plasterki, ząbki czosnku oraz cebulę pokrojoną w grube piórka (formę również można zakryć folią i odsłonić na ok. 30 minut przed wyjęciem, będą ślicznie rumiane).
Jeśli nie pieczemy schabu w rękawie, lecz wszystko razem w jednej formie również podlewamy wodą i przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Na ok. 30 minut przed końcem pieczenia należy zdjąć folię, aby zarówno schabik jak i ziemniaczki przypiekły się.

5 komentarzy:

  1. Beatrice,

    jaki pyszny i tradycyjnie polski obiad. W sam raz na niedzielę, tylko w sobotę trzeba pamiętać o marynowaniu mięsa.
    Jak dla mnie bomba i z chęcią bym taki zjadła, bo póki co nie mam innego pomysłu na dzisiejszy obiad...

    Pozdrawiam serdecznie i niedzielnie,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  2. No no jedna porcja dla mnie już wyobrażam sobie smak i zapach:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki obiadek, to u mnie w domu zawsze znika ze smakiem ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz :-) Będzie mi bardzo miło jeśli osoby komentujące anonimowo wskażą swoje imię lub nick, wtedy będę wiedzieć, jak się do Państwa zwracać :-)