czwartek, 4 października 2012

Ciasteczka Oreo

Powoli wracam do normalnego życia :) Teraz mogę szaleć w kuchni. Na pierwsze pieczenie - domowe ciasteczka Oreo. Uwielbiam je po prostu. Z kubkiem mleka w ręku. Oderwać się wręcz nie mogę. A nawet takie i bez mleka lubię. Jednak jak przystało na osobę uwielbiającą wszystko co domowe, to i ciasteczka Oreo musiały pojawić się w domowej wersji. Pyszne, nawet lepsze niż te ze sklepu. Z kubkiem mleka smakują wyśmienicie. Inspirację znajdziemy tutaj, jednak przepis i wykonanie zmodyfikowałam.
Udanego weekendu życzę i już niedługo zapraszam na domową Nutellę :)

Ciasteczka Oreo



Składniki:
Ciasteczka
  • 70 g masła
  • 3/4 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 


Masło roztapiamy i studzimy. W osobnej miseczce przesiewamy mąkę z kakao, proszkiem, sodą i solą. Do ostudzonego masła dodajemy cukier i mieszamy, a następnie dodajemy jajko. Mieszamy, aż masa będzie jednolita. Tak powstałą masę dodajemy do składników suchych oraz ekstrakt waniliowy. Całość zagniatamy, tak aby powstało zwarte, jednolite ciasto. Z ciasta formujemy wałek o średnicy ok. 4 cm, owijamy go folią i wkładamy do zamrażarki na ok. 40 minut. Po wyjęciu kroimy plastry ciasta o grubości ok. 3 mm i pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach.Wykładamy na kratkę do studzenia. Czekamy, aż całkowicie wystygną.



Nadzienie
  • troszkę więcej niż pół kostki masła
  • 2/3 szklanki cukru pudru (w oryginalnym przepisie zamiast mleka w proszku była większa ilość cukru pudru - w sumie 1 i 3/4 szklanki)
  • 2/3 szklanki mleka w proszku
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 Masło ucieramy na bardzo, bardzo puszystą masę wraz z cukrem puderm, a następnie dodajemy po trochę mleka w proszku. Ucieramy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Na ciasteczko wykładamy masę i przykrywamy kolejnym ciasteczkiem.
Smacznego!

27 komentarzy:

  1. Ile kakao? :o :D nie są gorzkie przez to? ale ogółem fajny przepis, chętnie wypróbuję :)
    Jeśli lubisz gotowanie zapraszam do dołączenia do mojego bloga. :)

    http://blaszkowska.blogspot.com/

    Pozdrawiam.
    KB

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, 3/4 szklanki kakao i nie są gorzkie :) Z chęcią odwiedzę :)

      Usuń
  2. Hmm trzeba wypróbować przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy ich nie robiłam,bo kupne są takie pyszne.
    Uwielbiam maczać je w kawie.
    Ostatnie zdjęcie jest urocze!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale piękne! Muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oreo są takie fajnie czarne, i te Twoje domowe też mają taki kolor, pysznie Ci to wyszło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolor zawdzięczaja zabójczej ilości kakao:)

      Usuń
  6. Robiłam kiedyś bardzo podobne. Czekam w takim razie na domową nutellę;)

    pozdrawiam serdecznie

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nutella niedługo sie pojawi:) wlaśnie rozprawiam się z orzechami laskowymi :)

      Usuń
  7. Fajnie, że zainspirowałaś się moim przepisem :) Ciastka są super smaczne z mlekiem.

    OdpowiedzUsuń
  8. Już dawno szukałam takiego przepisu. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Super ciacha :-)
    Takie domowe wypieki są najlepsze :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Beatrice,

    ależ Ci one piękne wyszły :) I dokładnie osiągnęłaś TEN kolor!

    Serdecznie pozdrawiam,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  11. Oreo to jedne z moich ulubionych ciasteczek :) Ilość kakao zabójcza, ale w końcu one muszą mieć kopa :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wyglądają jak oryginalne ! uwielbiam oreo, więc pewnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Śliczne ciasteczka. Coś czuję, że upiekę takie niedługo. Mam we krwi zbyt mało czekolady ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. fajny przepis, muszę wypróbować

    aż mi ślinka cieknie:)

    zapraszam również do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Domowe Oreo? Wolę takie niż to kupne!

    OdpowiedzUsuń
  16. Kakao gorzkie (np. MORENO) czy zwykłe słodkie (coś w stylu NESTLE) ???

    OdpowiedzUsuń
  17. Jakiego kakao dokładnie pani użyła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam Decomorreno (to z wiatrakiem)

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz :-) Będzie mi bardzo miło jeśli osoby komentujące anonimowo wskażą swoje imię lub nick, wtedy będę wiedzieć, jak się do Państwa zwracać :-)