środa, 19 grudnia 2012

Ciasto migdałowe

Kolejna propozycja z książki Gordona Ramseya Kuchnie świata. Ciasto libijskie, bardzo ciekawe, bo przygotowane z mąki krupczatki z dodatkiem kurkumy, dzięki której zawdzięcza taki kolor. Ciasto jest słodkie, ale bardzo dobre, ma ciekawy smak i miłą strukturę.
Zachęcam i życzę smacznego:-)

Ciasto migdałowe



Składniki (na dużą blachę):
  • 450 g mąki krupczatki
  • 150 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g miałkiego cukru
  • 550 ml tłustego mleka
  • 2 duże jajka, lekko roztrzepne
  • 200 g masła
  • 25 g migdałów w płatkach
  • 2 łyżki dżemu morelowego - na wierzch jako glazura
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę wykładamy papierem do pieczenia.
W dużej misce mieszamy krupczatkę z mąką pszenną, kurkumą i proszkiem do pieczenia. W środku robimy wgłębienie.


W innej miseczce miksujemy cukier, mleko, jajka, roztopione masło do uzyskania jednolitej masy. Masę wlewamy w wgłębienie, mieszamy do połączenia. Masę przelewamy do formy, wyrównujemy, posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 40 - 50 minut do suchego patyczka. Ciasto zostawiamy w formie ok. 15 - 20 minut, a następnie wykładamy na kratkę do studzenia. Wierzch można polać podgrzanym dżemem.
Podajemy z łyżką jogurtu greckiego.


Składniki:

12 komentarzy:

  1. Śliczne to ciasto i takie świąteczne :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietne jest to ciasto, zachwyca nie tylko kolorem, ale i smakiem!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie! Ten żółty kolor sprawia, że ma się ochotę zjeść kawałeczek o każdej porze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kusi mnie to ciasto i ta książka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gordonowa książka czeka grzecznie zapakowana na Wigilię - prezent dla C., ale myślę, że ja też na tym skorzystam ;) Ciasto bardzo ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. piękny ma kolor! taki żółciuki, pobudza apetyt ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojej, dawno nas nie było a tu takie cuda! Już nadrabiamy lekturowe zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
  8. cudowny ma kolor! ciekawa jestem, jaki efekt daje krupczatka w takim cieście - do tej pory używałam jej tylko do kruchego

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny kolor, kurkuma robi swoje. Bardzo wyczuwa się ją potem w smaku ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest troszkę wyczuwalny, dlatego też w przepisie zmniejszyłam ilość.

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz :-) Będzie mi bardzo miło jeśli osoby komentujące anonimowo wskażą swoje imię lub nick, wtedy będę wiedzieć, jak się do Państwa zwracać :-)