czwartek, 10 stycznia 2013

Tarta z karmelizowaną cebulą

Propozycja na piątkowy obiad. Tarta nie jest skomplikowana w wykonaniu, a wielbicielom cebuli na pewno posmakuje. Już sam wygląd tarty bardzo kusi. Ślicznie wyglądająca skarmelizowana cebula, świeży i suszony tymianek i złociste brzegi ciasta. Poza tym cudowny, słodkawy zapach roznoszący się po całej kuchni... Mniammm...:-)
 

Tarta z karmelizowaną cebulą

Składniki: 
Ciasto
  •  250 g mąki
  • szczypta soli
  • 175 g schłodzonego masła
  • 60 - 80 ml wody
Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy pokrojone na drobne kawałki masło i nożem łączymy składniki rozcierając masło. Następnie zagniatamy ciasto dodając wody, tak aby składniki idealnie połączyły się, a ciasto było jednolite. Formujemy z niego kulę i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy nim formę o średnicy ok. 25 cm dokładnie przyciskając brzegi do formy.
Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i wykładamy fasolę lub obciążniki. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach (uprzednio nagrzewamy piekarnik), po tym czasie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 5 minut.



Nadzienie
  • 700 g cebuli
  • 90 ml oliwy
  • 1 i 1/4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 200 ml mleka pełnotłustego
  • 100 g parmezanu
  • 2 łyżeczki tymianku
Cebulę obieramy nie usuwając całkowicie piętek. Dzielimy ją na pół, a połówki jeszcze na trzy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy cukrem, skrapiamy oliwą i octem i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut.
W miseczce miksujemy jajka, mleko i śmietankę, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Gdy cebula będzie gotowa i ciasto też, na spód ciasta wykładamy starty parmezan, cebulę i całość zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Wierzch posypujemy tymiankiem. Pieczemy ok. 35 minut.
Smacznego :-)

11 komentarzy:

  1. Rzeczywiście wygląda pięknie i smakować musi cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo, takie jakby cebularze, super!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem wielbicielem cebuli,
    a tarta wygląda ślicznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wygląda, ja jestem wielbicielem, niestety mój połówek wręcz przeciwnie :) zaczeam i zrobię jak wyjedzie :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. No proszę u mnie cebula już skarmelizowana, tarta upieczona i wszystko czeka na kolację, miałyśmy ten sam pomysł:) Tarta wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne;) Uwielbiam tarty w każdej postaci:)

    OdpowiedzUsuń
  7. a wiez co jest w takich tartach najlepsze? Idealnie pasują na posiłek o każdej porze dnia.

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowicie. A do tego polecam yerba mate . Ja piję i jestem bardzo zadowolona. Są różne rodzaje, więc nigdy się nie znudzi ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tart cebulowe są pyszne, a Twoja do tego wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz :-) Będzie mi bardzo miło jeśli osoby komentujące anonimowo wskażą swoje imię lub nick, wtedy będę wiedzieć, jak się do Państwa zwracać :-)