środa, 13 marca 2013

Jajka faszerowane pastą z tuńczyka

Kolejny z przepisów przedwielkanocnych. Połączenie genialne w swej prostocie. Jajka świetnie komponują się z tuńczykiem i pozostałymi składnikami. Nie potrzeba zbyt wiele czasu, aby je przygotować, a będą na pewno idealną przekąską na wielkanocnym stole.

Jajka faszerowane pastą z tuńczyka

Składniki:

  • jajka ugotowane na twardo - ok. 6 sztuk (wyjmujemy z nich żółtka, które dodajemy do reszty składników poniżej) 
  • puszka tuńczyka (w oleju, ale może być też i w sosie własnym)
  • 2 - 3 łyżeczki musztardy francuskiej
  • pół pęczku szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu (jeśli pasta będzie zbyt suche, należy dodać więcej)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Studzimy, obieramy, dzielimy na połówki. Wyjmujemy żółtka, rozdrabniamy je widelcem. Tuńczyka pozbawiamy nadmiaru sosu/oleju (ja dociskam tuńczyka wieczkiem, żeby pozbyć się jak największej ilości płynu). Dodajemy tuńczyka i nadal rozdrabniamy, następnie majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sól, świeżo zmielony pieprz. Całość mieszamy, aż masa będzie jednolita. Na końcu dodajemy posiekany szczypiorek.
Białka wypełniamy przygotowaną masą. Posypujemy posiekaną pietruszką i szczypiorkiem.
Smacznego:-)

11 komentarzy:

  1. Robię bardzo podobnie, i pasta jest przepyszna. Pięknie się prezentują Twoje faszerowane jajeczka.

    OdpowiedzUsuń
  2. to fakt, jajko i tuńczyk to para idealna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie jajka! Często robię podobną pastę, ale bez musztardy francuskiej. Mam już straszną ochotę na święta;) Pozdrawiam z zachmurzonego Krakowe

    OdpowiedzUsuń
  4. jedno z ulubionych moich przystawek ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się dodatek czosnku, poza tym nigdy nie próbowałam jajek faszerowanych tuńczykiem, pomyślę o tym przy okazji najblizszych świąt. Cudowne foty i talerzyk!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam, bo to świetne połączenie! :) Dziękuję za miłe słowa :)

      Usuń
  6. uwielbiam połączenie smaku jajka i tuńczyka ;d

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł na śniadanie, także Wielkanocne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny pomysł:) W zeszłym roku faszerowałam podobnym farszem pomidorki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. takiej wersji jajek jeszcze nie jadłam, ale próbując połączyć w głowie smaki wiem, że warto, bo będzie pysznie.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz :-) Będzie mi bardzo miło jeśli osoby komentujące anonimowo wskażą swoje imię lub nick, wtedy będę wiedzieć, jak się do Państwa zwracać :-)