niedziela, 24 marca 2013

Sałatka z pora

Kolejna propozycja na zbliżające się święta i nie tylko. Prosta w wykonaniu i bardzo smaczna sałatka z pora. Takie małe urozmaicenie dla wszystkich standardowych sałatek. Świetnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju przyjęcia, uroczystości no i na świąteczny stół. Gorąco polecam:-)

Sałatka z pora
Składniki:

  • biała część jednego pora
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 5 małych ogórków kiszonych
  • mała puszka czerwonej fasoli lub pół dużej
  • majonez lub pół na pół majonez i jogurt grecki
Pora dzielimy na pół i tniemy na cienkie talarki. Wkładamy do miseczki, posypujemy solą i odrobiną cukru, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na ok. godzinę, aby puścił soki.
Po tym czasie wyciskamy nadmiar płynu, dodajemy pokrojone w drobną kostkę jajka, ogórki, dodajemy czerwoną fasolę, majonez oraz doprawiamy solą i pieprzem (pamiętajmy, że por był już troszkę solony).
Smacznego:-)

8 komentarzy:

  1. pyszna propozycja, bardzo lubię stosować pora do różnych sałatek zamiast cebuli:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie się prezentuje:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wyśmienicie i apetycznie, z pewnością zrobię. Polecam przepisy z tego bloga:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo podobną sałatkę robiła moja mama - tylko zamiast fasoli był zielony groszek. Uwielbiam takie porowe sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiej surowki jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealnie wpasowuje sie w moja nieprzemijajaca faze na pora :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jezeli jest czerwona fasola, to biorę :) ostatnio notorycznie sypię ją do wszystkich sałatek ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz :-) Będzie mi bardzo miło jeśli osoby komentujące anonimowo wskażą swoje imię lub nick, wtedy będę wiedzieć, jak się do Państwa zwracać :-)