środa, 10 kwietnia 2013

Zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego

Jedno z moich ulubionych dań obiadowych. Świetnie smakuje i jest proste w wykonaniu. Uwielbiam je jeść ze szklanką maślanki i kefiru. Do tej pory zapiekankę robiłam w naczyniu żaroodpornym, ale tym razem wypróbowałam moje nowe naczynko - garnek rzymski i muszę stwierdzić, że jest rewelacyjne. To dopiero początek przygody z nim, ale już wiem, że będzie to świetna przygoda.

Zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego
Składniki:
  • ok. 1,5 kg ziemniaków
  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
  • 2 cebule
  • ok. 10 dag sera żółtego
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • przecier pomidorowy/ sok pomidorowy/ bulion

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na niezbyt grube plastry, dodajemy odrobinę soli, pieprzy i papryk. Mięso mielone podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego lub innego, w którym możemy zapiekać, wykładamy warstwę ziemniaków, na to mięso mielone, cebulę pokrojoną na talarki i na to warstwę ziemniaków. Na wszystko wylewamy przecier pomidorowy/sok/bulion (ilość zależy od Waszych upodobań), aby zapiekanka nie była zbyt sucha i posypujemy startym serem.
Przykrywamy i pieczemy ok. 45 minut w 190 stopniach, po czy zdejmujemy pokrywę i przypiekamy wierzch. Podajemy z kefirem lub maślanką.
PS. Jeśli chcecie możecie zastąpić przecier bulionem, ale nie używamy koncentratu czy ketchupu - przecier pomidorowy/sok jest rzadszy, wtedy zapiekanka nie będzie sucha, przy ketchupie/koncentracie będzie.
Smacznego:-)

7 komentarzy:

  1. pyszności:) nie tak dawno chodziła za mną ziemniaczana zapiekanka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie napisałaś w jakiej temperaturze pieczemy ;/

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie danie polubiłaby cała moja rodzinka- do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. napisala w jakiej temperaturze

    OdpowiedzUsuń
  5. nie robiłam z tego przepisu , ale radzę nie dawać surowych ziemniaków tylko takich prawie ugotowanych - lepiej wtedy smakują i ma się pewność że nie trafi się na jakiegoś surowego :P wiem bo robiłam na surowych a potem na prawie ugotowanych ziemniakach i różnica mega ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja osobiście nie lubię z ugotowanych, ale jak kto woli:)

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz :-) Będzie mi bardzo miło jeśli osoby komentujące anonimowo wskażą swoje imię lub nick, wtedy będę wiedzieć, jak się do Państwa zwracać :-)