poniedziałek, 13 maja 2013

Pesto inne niż wszystkie

Pesto kocham. Ten zapach, smak... Rozpływam się, gdy mogę nim się potem delektować. Zazwyczaj robię pesto w miarę tradycyjne, ale z tej racji, że posiada dzięki Oleofarm spory zapas świetnych olejów, postanowiłam zmodyfikować tradycyjną wersję pasto bazyliowego o pestki dyni i olej z pestek dyni, który ma F A N T A S T Y C Z N Y zapach! Zakochałam się w nim bez pamięci! Jest obłędny!
Samo pesto, z uwagi na kolor oleju (który jest ciemny), również jest ciemniejsze niż tradycyjne, ale ma genialny smak i aromat.
Polecam!

Pesto bazyliowe z olejem z pestek dyni




Składniki:

  • szklanka liści bazylii
  • 1/3 szklanki Pecorino Romano
  • 3 łyżki oleju z pestek dyni
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka orzeszków pinii
  • 1 łyżka prażonych pestek dyni
  • sól, odrobina świeżo zmielonego pieprzu

Wszystkie składniki wkładamy do malaksera i miksujemy na jednolitą i gładką masę. Jeśli zależy nam na rzadszej konsystencji, można dodać ciut więcej oliwy.


Pesto przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.


Smacznego!

3 komentarze:

  1. Wygląda tak apetycznie, że muszę je zrobić w najbliższym czasie. Zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha właśnie mam ochotę na makaron z pesto:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być przepyszne – dziś wieczorem zrobię

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz :-) Będzie mi bardzo miło jeśli osoby komentujące anonimowo wskażą swoje imię lub nick, wtedy będę wiedzieć, jak się do Państwa zwracać :-)