środa, 19 czerwca 2013

Lazania z mięsem mielony, szpinakiem i ricottą

Troszkę inna wersja klasycznej lazanii. Bardzo mi posmakowała i Wam również polecam. Niestety jest z nią troszkę więcej pracy, ale efekt jest wart zachodu. Lazanię robiłam w niedzielę, w te największe upały, ale moja miłość do lazanii nie zna granic. Choćby były 50 stopniowe upały, to jestem w stanie zjeść, co tu ukrywać, dosyć ciężkie danie. Polecam na weekendowy obiadek.

Lazania z mięsem mielony, szpinakiem i ricottą
Składniki:
Farsz mięsny

  • 350 g mięsa
  • puszka pomidorów/330 ml przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • zioła prowansalskie
  • odrobina oliwy z oliwek
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażamy na oliwie, dodajemy drobno pokrojony czosnek. Chwilkę podsmażamy, dodajemy mięso mielone. Smażymy, aż mięso będzie miękkie. 
Na koniec dodajemy przyprawy i przecier pomidorowy.

Farsz z ricotty i szpinaku
  • 150 g szpianku (u mnie baby)
  • 150 g ricotty
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, świeżo zmielony pieprz
Szpinak blanszujemy ok. 3 - 4 minuty w gorącej osolonej wodzie. Wykładamy na durszlak, odsączamy, kroimy. Do szpinaku dodajemy jajko, jogurt, ricottę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy sól i świeżo zmielony pieprz.

Beszamel
  • 2 - 3 łyżki masła
  • 2 - 3 łyżki mąki
  • ok. 300 - 400 ml mleka
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • ok. 2 - 3 łyżki świeżo startego parmezanu
  • ok. 10 płatów lazanii
  • ok. 330 ml przecieru pomidorowego

Masło roztapiamy w garnuszku, dodajemy mąkę, chwilę podsmażamy. Stopniowo dodajemy mleko cały czas mieszając. Sos powinien być dosyć gęsty (dlatego też należy dodawać mleko stopniowo, dozując ilość w zależności od konsystencji). Na koniec dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz i świeżo zmieloną gałkę muszkatałową i parmezan (odrobinę zostawiamy, aby posypać wierzch lazanii).


Makaron gotujemy chwilkę w osolonej wodzie (do momentu, aż będzie lekko miękki - nie możemy zbytnio rozgotować).
W naczyniu żaroodpornym (u mnie takie, w którym mieściły się dwa płaty makaronu) wysmarowanym masłem, rozsmarowujemy odrobinę beszamelu, wykładamy makaron, na to kolejna warstwa beszamelu i warstwa masy ze szpinakiem. Na to kolejną warstwę makaronu i całą masę z mięsa mielonego (mięso nie powinno "pływać" w sosie" i przykrywamy makaronem. Na makaron znowu warstwa ze szpinakiem, makaron i resztę beszamelu. Na wierzchu możemy położyć plasterki pomidorów i posypujemy resztą parmezanu.
Pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut. 
Podajemy z sosem pomidorowym.
Smacznego:-)

5 komentarzy:

  1. Piękna lazania. Nie robiłam jej wieki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszła Ci pięknie!:) Strasznie dawno jej nie jadłam, a to błąd:<

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna lazania.Mniam..Nominuję Twój blog za dobrą robotę do LIEBSTER BLOG AWARD>Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie warta wlozonej w nia pracy!

    OdpowiedzUsuń
  5. It is even more ideal that the attorney has represented clients against the same
    insurance company before. You have to look for a law firm that offers you
    unique attention that you deserve. Not at all, in many occasions, car accident lawyers perform
    a vital role in increasing the claimant.

    my web-site ... atlanta personal injury attorneys

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz :-) Będzie mi bardzo miło jeśli osoby komentujące anonimowo wskażą swoje imię lub nick, wtedy będę wiedzieć, jak się do Państwa zwracać :-)