czwartek, 13 czerwca 2013

Placuszki z cukinii i ziemniaków

To już kolejne z placuszków z cukinii, które pojawiają się u mnie na blogu. Proste, pyszne, w sam raz na szybki obiadek. Cukinię kocham, pod różną postacią, a w formie właśnie takich czy innych placuszków to już w ogóle. Placuszki podaję zazwyczaj z dipem z jogurtu greckiego z czosnkiem i szczypiorkiem, który fajnie podkręca smak placuszków.
Muszę niestety rozczarować tych, którzy spodziewają się, że placuszki, z racji posiadania w sobie ziemniaków, będą chrupiące. Niestety nie... No ale jeśli komuś uda się ten wyczyn, to gratuluję:-)
Placuszki są pyszne, dzięki ziemniakom mają troszkę inny smak niż zazwyczaj. Ale za dużo pisać o nich nie będę, po prostu zachęcam do zrobienia na obiad.
Źródło - tutaj
A jeśli chcecie innych przepisów na placuszki, zapraszam tutaj:
Placuszki z cukinią i sosem tzatziki
Placuszki z cukinii i fety

Placuszki z cukinii i ziemniaków

Składniki:
  • 2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii
  • 0,5 szklanki startych na grubych oczkach ziemniaków (u mnie było troszkę więcej)
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól, świeżo zmielony pieprz 
  • masło/oliwa do smażenia

Cukinię i ziemniaki odsączamy na durszlaku ok. 15 minut (po tym czasie i tak w rączkach odciskamy zbędny sok). Dodajemy do cukinii jajko, pietruszkę, przyprawy i bułkę tartą i całość mieszamy. Odstawiamy na chwilkę. 
Na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę i łyżką nakładamy masę cukiniową (u mnie pierwsze troszkę były niekształtne, ale za to kolejne porcje były idealne i pięknie smażyły się).
Placuszki smażymy na złoty kolor pamiętając, że w środku mamy surowe ziemniaki i muszą być miękkie.
Podajemy z dipem z jogurtu greckiego z czosnkiem i szczypiorkiem.
Smacznego:-)

11 komentarzy:

  1. Wyszly slicznie ...
    Bardzo sa apetyczne
    Pozdrawiam

    Jenna

    OdpowiedzUsuń
  2. Letni obiad:) Często robimy takie placuszki w tym sezonie, trzeba korzystać z dobrodziejstw warzywno-owocowych:)

    OdpowiedzUsuń
  3. I już wiem co będzie dzisiaj na obiad :)) Ile placków wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tyle ile na zdjęciu plus jeden zjedzony przeze mnie w trakcie pieczenia - czyli 8 :-)

      Usuń
  4. Swietnie by smakowaly z kwasna smietana :)

    OdpowiedzUsuń
  5. już nie mogę się doczekać, kiedy urośnie cukinia w moim ogródku :) narobiłaś mi smaku na takie placki :)

    zapraszam na miniKONKURS: http://kuchcikola.blogspot.com/2013/06/pierwsze-urodziny-bloga-mini-torcik-z.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają przepysznie! Robiłam nie raz placuszki z cukinii ale bez ziemniaków.

    OdpowiedzUsuń
  7. Koniecznie muszę je zrobić :) Moje smaki jak nic. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy takie placuszki dałoby się zrobić w piekarniku? jeśli tak to w ilu stopniach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście nie robiłam w piekarniku i jednak polecałabym ich smażenie.

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz :-) Będzie mi bardzo miło jeśli osoby komentujące anonimowo wskażą swoje imię lub nick, wtedy będę wiedzieć, jak się do Państwa zwracać :-)