poniedziałek, 1 lipca 2013

Ciasto jogurtowe z owocami i galaretką

Czasami jest tak, że się ma pewne ulubione ciasta, takie, które można jeść bez końca. U mnie jest to biszkopt. W sumie nieważne, czy z jakimś delikatnym kremem i owocami, czy z jakimś musem. Nieważne. Po prostu go uwielbiam. To właśnie ciasto jest takim moim ulubionym. Inspiracją był przepis z Kwestii Smaku, jednak już przerobiłam go kilka razy na różne wersje tego ciasta, z musem, bez musu, z masą jogurtową. Każda była pyszna. To jest także kolejne ciasto, które nie wymaga spędzania wieków przy piekarniku. Wystarczy 20 minut i gotowe. Fakt, troszkę więcej ciasto potrzebuje, aby stężeć, ale efekt jest murowany.
Tak więc zapraszam na kolejne z cyklu łatwych i przyjemnych ciast :-)

Ciasto jogurtowe z owocami i galaretką



Składniki:
Ciasto
  • 50 g cukru
  • 50 g mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Żółtka ucieramy z cukrem na białą i puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy, aż masa stanie się jednolita.
W osobnej miseczce ubijamy białka na sztywno. Następnie dodajemy pianę do masy i łyżką delikatnie mieszamy.
Wykładamy na blaszkę (ok. 24 cm na 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 20 minut.
Studzimy.


Masa jogurtowa
  • 660 g jogurtu greckiego (w temp. pokojowej)
  • 25 g żelatyny
  • 80 g cukru
Jogurt mieszamy z cukrem dosyć dokładnie, tak aby cukier stał się mało wyczuwalny.
Żelatynę wsypujemy do szklanki i zalewamy do wysokości 1/4 szklanki gorącą wodą. Mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Żelatyna powinna także troszkę ostygnąć.
Żelatynę wlewamy do jogurtu (nie odwrotnie) powoli strumyczkiem cały czas mieszając.
Masę wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki, aby stężała.

Wierzch

  • 1 galaretka (malinowa, truskawkowa)
  • owoce - maliny, jagody, truskawki
Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Studzimy. Gdy masa jogurtowa stężeje, układamy na niej owoce i zalewamy lekko tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki, aby całkowicie stężało.
Uwaga! Ważne, aby wykładając blaszkę papierem do pieczenia wyłożyć ją także z bokami, tak, aby biszkopt był "sklejony" z papierem do pieczenia, a wylewana masa jogurtowa również się z nim skleiła. Wtedy wylewając galaretkę nie ma obaw, że podpłynie na spód.
Smacznego:-)

18 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie, takie rześkie i letnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lekkość nie do opisania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sezon letni jest dlatego fajny i wygodny, bo spodziewasz się gości, nie masz pomysłu - jest 90% szansy, że takie ciasto im posmakuje, a nie musisz stać przy piekarniku:p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak :-) a poza tym takie ciasta są niesamowicie smaczne :-)

      Usuń
  4. takie proste a jak efektownie wygląda i z pewnością pysznie smakuje :) idealne na deser na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ciasto. ; )
    Wspaniały pomysł na lato!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wygląda mega pysznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dla mnie takim ciastem, które mogłabym jeść bez końca jest sernik. Ale takim na pewno nigdy bym nie pogardziła :)
    Pozwolisz, że zachowam przepis?
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda pysznie:) lubię takie lekkie ciasta latem:)

    OdpowiedzUsuń
  9. kwintesencja smaku i prostoty w jednym .

    OdpowiedzUsuń
  10. czy ten biszkopt bedzie dobry na tortownice o srednicy 21cm?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bedzie wtedy wyzszy. W zależności od wysokości formy, masa jogurtowa, owoce i galaretka moga sie nie zmieścić...

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz :-) Będzie mi bardzo miło jeśli osoby komentujące anonimowo wskażą swoje imię lub nick, wtedy będę wiedzieć, jak się do Państwa zwracać :-)