niedziela, 25 sierpnia 2013

Pałki z kurczaka zapiekane z ryżem

Pamiętaj, jak na jakiejś rodzinnej imprezie moja ciocia zaserwowała nam to danie (zamiast pałek były skrzydełka), ale reszta taka sama i pyszna! Każdy zajadał się przede wszystkim tym ryżem, bo jest genialny. Lekko ostry, również ostre mięsko. Rewelacja! Ostatnio bardzo często podaję ten ryż, bo to miłe urozmaicenie do obiadu zamiast ziemniaków czy też innych (swoją drogą lubianych przeze mnie) ziemniaczanych pyszności:-)
Gorąco polecam i miłego dnia życzę!
PS. Nie mam pojęcia skąd ciocia wytrzasnęła ten przepis :-)

Pałki z kurczaka zapiekane z ryżem



Składniki:
Marynata do kurczaka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
Wszystkie składniki łączymy i marynatą smarujemy kurczaka. Odstawiamy go do lodówki na ok. 1 godzinę.

Ryż
  • 2 torebki ryżu paraboiled
  • 1 kostka rosołowa
  • 1,5 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki (można pominąć, jeśli nie lubimy ostrego jedzenia)
  • szczypta soli
  • 2 cebule
W gorącej wodzie mieszamy koncentrat, kostkę, paprykę i sól, tak aby kostka rozpuściła się. Ryż wsypujemy do naczynia żarodpornego, zalewamy wodą z przyprawami, układamy na nim plastry cebuli i pałki z kurczaka. Naczynie przykrywamy.
Pieczemy całość ok. 45 minut (aż kurczak będzie miękki). Chwilkę przed wyjęciem zdejmujemy pokrywę, aby kurczak ładnie się przyrumienił (u mnie aż za bardzo, ale tak lubię :-))
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Lubię ryż w każdym wydaniu. Taki na pewno też jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio miałam maraton tygodnia z kurczakiem i muszę od niego ciut odpocząć, ale Twoja propozycja jest naprawdę świetna!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zamiast "palki z kurczaka" - przeczytalam: "palki zuczka". Oj, duzy to musial byc zuczek ;)
    Palki palkami, ale ten ryz mi sie podoba.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz :-) Będzie mi bardzo miło jeśli osoby komentujące anonimowo wskażą swoje imię lub nick, wtedy będę wiedzieć, jak się do Państwa zwracać :-)