poniedziałek, 9 września 2013

Zupa krem z cebuli

Dziś pyszna zupa krem z cebuli na jesienne dni. Miła w smaku, bardzo delikatna, lekko słodkawa za sprawą cebulki. Pyszna. Do tego kleks z jogurtu greckiego, grzanki i lekko podsmażone piórka cebuli i jestem w niebie. Sycąca, oj tak. Ale za to mało kaloryczna, bo tak naprawdę zawiera bulion, cebulę, migdały i ziemniaczka. To tyle. Nie potrzeba jej "wzbogacania" śmietaną czy innymi zagęstnikami. Wystarczy to co ma w sobie.
Po inną wersję zupy cebulowej zapraszam tutaj: http://kuchniawzieleni.blogspot.com/2012/06/francuska-zupa-cebulowa-z-grzankami.html
Smacznego!
źródło - Sól i pieprz

Zupa krem z cebuli
Składniki:
  • 3 duże cebule
  • ok. 1 l bulionu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duży ziemniak
  • 50 g płatków migdałów
  • pół kajzerki namoczonej w wodzie
  • sól, pieprz
  • do podania: podsmażone piórka cebuli, grzanki, jogurt grecki


Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy na oliwie ok. 7 minut. Dodajemy następnie płatki migdałów i pokrojonego w kostę ziemniaka. Chwilkę całość podsmażamy. Następnie dodajemy do tego bulion i gotujemy ok. 35 minut (aż ziemnik będzie miękki). Dodajemy bułkę i całość blendujemy. Jeśli krem będzie zbyt rzadki, można dodać śmietany.
Zupę można również przetrzeć przez sitko, gdyż po zblendowaniu będą wyczuwalne kawałeczki migdałów.
Podajemy z kleksem jogurtu, grzankami i podsmażoną cebulką. 
Smacznego!
Propozycja podania z winem Celebro.

13 komentarzy:

  1. Mmm. Już mi ślinka leci. Fajny przepis podparty jeszcze fajniejszymi zdjęciami. Na pewno przygotuję krem dla mojej rodzinki. Jeśli mogę, to chciałabym Was zaprosić na nasze forum kobiet. Oczywiście rozmawiamy tam również o kuchni i pysznych przepisach. A Twoja strona wylądowała już w moich "ulubionych" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa, no i polecam zupkę, bo jest pyszna :-)
      Z chęcią zajrzę na forum :-)

      Usuń
  2. noo, bajka...najwyższa pora zabrać się za zupki;D

    p.s. dobre wino widzę w tle;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kremu z cebuli nigdy nie jadłam, może być świetną alternatywą do zwykłej cebulowej! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem jest pyszny, delikatny i sycący. Gorąco polecam!

      Usuń
  4. Alez cudownie gesta! Myslalam, ze nie da sie sfotografowac zupy cebulowej tak, by pociekla slinka. Jak widac, da sie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Beatrice - dzieki za tak smaczny i prosty przepis na zupe! Zupa jest nieziemnsko delikatna a kawalki migladow sprawiaja ze zapamietujesz ja na dlugo...polecam! Magda ze Szczecina

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo się cieszę, że smakowała. To jest chyba jedna z moich ulubionych zup-kremów. Faktycznie, te migdały dają taki ciekawy smak zupie.
    Pozdrawiam,
    Beata

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja dodałabym odrobinę gałki muszkatałowej, imbiru i chilli

    OdpowiedzUsuń
  8. A mogę czymś zastąpić płatki migdałów, bo moje dziecko ma na nie alergie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba najlepiej będzie pominąć płatki.

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz :-) Będzie mi bardzo miło jeśli osoby komentujące anonimowo wskażą swoje imię lub nick, wtedy będę wiedzieć, jak się do Państwa zwracać :-)