poniedziałek, 7 października 2013

Klops

Coś, na co miałam ochotę już od dawna, a że miałam mięso mielone, postanowiłam zrobić. Pyszny, dobrze doprawiony, idealny do kanapek lub też na obiad (obie wersje przetestowałam:-)).
Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera Każdy może gotować. Przepis delikatnie zmodyfikowałam. Gorąco polecam, szczególnie dlatego, że to coś domowego, wiemy co jest w środku i z wielką ochotą sięgniemy po takiego klopsa zarówno na obiad jak i jako dodatek do kanapek.

Klops


Składniki:
  • 500 g mielonego wieprzowego mięsa
  • 1 cebula
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki oregano
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 czubate łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 jajko
  • olej z pestek winogron do posmarowania
Cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę oraz szczyptę soli, świeżo zmielonego pieprzu oraz paprykę. Całość podsmażamy ok. 7 minut, aż cabula zmięknie. Odstawiamy.
Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy przestudzoną cebulę, bułkę tartą, oregano, jajko i musztardę. Masę dodatkowo przyprawiamy solą i pieprzem (ilość według upodobań pamiętając, że już wcześniej przyprawialiśmy cebulę). W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na maksymalną temperaturę.
Całość wyrabiamy najlepiej ręką, aż masa będzie dokładnie połączona (ja wyrabiałam ok. 5 minut).


Gdy mięso będzie wyrobione, ręce polewamy odrobiną oleju i formujemy klops. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Smarujemy wierzch olejem. Wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni (grzałka góra i dół). Pieczemy ok. 55-60 minut, aż skórka będzie złocista.


Podajemy na ciepło pokrojone na plastry lub też na zimno.
Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Z dodatkiem musztardy Dijon musi miec charakterek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie, łudząco podobny do chleba...;))
    Moja Mama wkłada jeszcze do środka jajko, to dość częsty mięsny wypiek na święta w moim domu. Twój prezentuje się naprawdę doskonale, a dodatek musztardy to coś, co przechwycę do swojej kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda genialnie *.*

    zapraszam na kokilkowe ciacho! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Do chleba..? w pierwszej chwili gdy popatrzyłam na zdjęcie pomyślałam że to chleb, no ale brzmi i wygląda genialnie, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. fenomenalnie wygląda, w sam raz na obiad czy właśnie na chleb :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy się nie przekonam do klopsa! Sama nie wiem czemu. :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyszedł Ci super, też myślałam, że to chlebek:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłem...
    Re-we-la-cja :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz :-) Będzie mi bardzo miło jeśli osoby komentujące anonimowo wskażą swoje imię lub nick, wtedy będę wiedzieć, jak się do Państwa zwracać :-)