niedziela, 3 listopada 2013

Ciasto Latte Macchiato

Ciasto nie tylko dla fanów kawy, ale także dla tych, którzy niekoniecznie nimi są (tak jak ja:-)). Ciasto jest boskie, najlepiej smakuje na następny dzień, gdy wszystkie składniki "przegryzą się". Wbrew pozorom, ciasto nie jest trudne, ani nie wiadomo jak pracochłonne. Gdy tylko mamy upieczony biszkopt, reszta robi się już praktycznie sama (no, może z naszą małą pomocą:-)). Gorąco polecam, u mnie zniknęło bardzo szybko, a szkoda...

Źródło - tutaj (dziękuję Kasi za kolejny świetny przepis:-))


Składniki:
Biszkopt (forma ok. 24 cm na 28 cm)
  • 4 duże jajka
  • 1 szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru (ja dałam ciut mniej)
  • 2/3 szklanki mąki plus 1,5 łyżki mąki (dla wyrównania ilości w związku z dodaniem kakao do ciasta)
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka miksujemy z cukrem na bardzo jasną i puszystą masę. Następnie, dodajemy olej i wodę cały czas miksując. W osobnej misce mieszamy, a następnie przesiewamy mąkę, proszek, sól i kakao. Dodajemy do masy jajecznej i całość mieszamy szpatułką, aż wszystkie składniki się połączą (mieszamy dosyć dokładnie po dnie, bo sypkie składniki lubią tam osiadać).
Masę przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po tym czasie, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy tam na chwilkę biszkopt, aby gwałtownie nie zaserwować mu niskiej temperatury. Biszkopt studzimy, po wystudzeniu dzielimy na dwa blaty.
Masa 
  • 400 g serków homogenizowanych waniliowych
  • 200 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego)
Masło ucieramy z cukrem pudrem na bardzo jasną i puszystą masę (ok. 7-8 minut). Następnie dodajemy serki i mleko w proszku i miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą.

Poncz
  • 4 kawy espresso
  • 100 ml amaretto
Wszystkie składniki mieszamy i studzimy poncz.

Dodatkowo
  • 1,5 paczki okrągłych biszkoptów
  • kakao (najlepiej Decomorreno)
Wykonanie
Do formy wkładamy jeden blat. Nasączamy go ponczem, wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy namoczone chwilkę biszkopty (w ponczu trzymamy je ok. 4-5 sekund - w zależności od wielkości biszkoptów) i posypujemy całość kakao. Drugi blat, od tej strony, którą będzie układany na biszkopty, smarujemy 1/3 (można nawet i troszkę więcej, aby ciasto przy krojeniu nie rozwarstwiało się) pozostałej części kremu i układamy na biszkopty. Stronę bez kremu nasączamy, wykładamy na nią pozostałą część kremu i podobnie jak poprzednio, układamy nasączone biszkopty i posypujemy kakao. Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki.
Ciasto najlepiej kroić nie tak jak ułożone są biszkopty, ale "przez biszkopta", wtedy ładniej się prezentuje.
Smacznego!
PS. Ciasto najlepiej smakuje, gdy jest mocno nasączone :-)

38 komentarzy:

  1. Piękny kawałek słodkości. Wygląda jak z najlepszej włoskiej cukierni. Gratuluję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie! Jak z najlepszej cukierni :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda imponująco, takie wysokie i eleganckie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się, że ciasto smakowało :)

    I to prawda, ciasto (chociaż na takie nie wygląda) jest proste i szybkie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Obłęd! zapisuję do wypróbowania :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapisuję do zrobienia, wygląda cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudni esię prezentuje i zapewne smakuje obłędnie :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Ach, przepadłam!
    Skojarzenia od razu powędrowały do tiramisu, jednak to zupełnie inne ciasto. Podejrzewam jednak, że równie wspaniale w smaku...

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglada wspaniale! Jako kawofilka chetnie bym zjadla kawaleczek. Faktycznie na oko przypomina troche tiramisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przypomina, ale jednak w smaku zupełnie inne.

      Usuń
  10. Ale trafiłaś, dziś miałam straszną chotę na takie ciacho, mniam, porywam! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ciasto wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. No i teraz mam ochotę na takie... Lubię taki rodzaj ciast! Jak jest biszkopt, jest serek, to gucio. :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Zobaczyłam!! i nie ma teraz przeproś muszę zrobić, Luby będzie w siódmym niebie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam wszystko, co kawowe, więc już drukuję przepis i w weekend będę testować.

    OdpowiedzUsuń
  15. Super! Ciacho dla mnie i dla mojej średniej córki wprost idealne! Uwielbiamy kawowe klimaty :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglada bardzo smakowicie ;) I piekne zdjecie!!! Malzonek zazyczyl sobie Twoje ciasto jak je zobaczyl :) To mowi samo za siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam ten rodzaj ciast ! Wygląda wspaniale :). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłam i wyszło obłędne. Goście byli zachwyceni! Dzięki za wspaniały przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało!:-)

      Usuń
  19. Wygląda obłędnie mam pytanie ile kawałków wyjdzie z tej blaszki? Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy na jak duże pokroimy, ale tak ok.12 myślę, że powinno wyjść.

      Usuń
  20. Zuzka: odnośnie ciasta jakiej mąki używamy? Te dodatkowe 1,5 łyżki mąki mieszamy razem z resztą sypkich składników? Wymiary formy sa mierzone po spodze czy po górnych krawędziach? Do biszoptu gorzkie kakao? Masło z cukrem ucieramy mikserem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zuza, mąka pszenna, a te dodatkowe 1,5 łyżki mąki mieszamy z pozostałą mąka i innymi sypkimi składnikami. Wymiary po górnych krawędziach. Tak, gorzkie kakao, a masło z cukrem mikserem:)

      Usuń
  21. Witam cudowne ciasto moje imię Magda. Mam pytanie czy składniki na biszopt miksujemy na wysokich obrotach? Czy woda do biszkoptu ma być zimna, przegotowana czy normalna "kranówka"... W jakich ilościach rozrobić te 4 kawy tzn. Ile wody ile łyżeczek kawy, ponczować ciepłym. Będę wdzięczna za odpowiedź...

    OdpowiedzUsuń
  22. Jajka z cukrem tak, a potem zmniejszamy po dodaniu oleju i wody. Wodą może być przygotowana, może niegazowana z butelki, zimna. Kawy były w małych filiżankach, teraz już nie pamiętam jaką objętość. Poncz był raczej letni.
    Pozdrawiam,
    Beata

    OdpowiedzUsuń
  23. Ciasto njlepiej kroić przez biszopta czyli kroić pomiędzy tymi biszkoptami czy po biszkoptach w ich połowie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aby wyglądało tak jak na zdjęciu, najlepiej kroić po biszkoptach, np. w ich połowie.

      Usuń
  24. Ten poncz w jakich ilościach zrobić i z jakiej kawy zrobie to espresso mogę prosić o przybliżenie składników? Cztery kawy osobno i każdą połączyć z amaretto czy jedna porcję kawy zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak jest napisane, robimy cztery filiżanki kawy (ja robiłam z ekspresu kapsułkowego), łączymy je i dodajemy amaretto.

      Usuń
  25. Aczkolwiek nie posiadam sprzętu takiego jak Pani więc jak robić ta kawę? Kupię taką kawę espresso?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę zrobić mocną rozpuszczalną :-)

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz :-) Będzie mi bardzo miło jeśli osoby komentujące anonimowo wskażą swoje imię lub nick, wtedy będę wiedzieć, jak się do Państwa zwracać :-)