wtorek, 12 listopada 2013

Krążki cebulowe (onion rings)

Jedna z moich ulubionych przekąsek na imprezy (niestety jedna z tych bardziej kaloryczych). Robi się je błyskawicznie i też w takim tempie znikają. Dużo pisać o nich nie będę, bo chyba za bardzo nie ma po co :-)
Zapraszam do wypróbowania!

Krążki cebulowe (onion rings)
Składniki:

  • 2 duże cebule
  • 2 jajka
  • mąka
  • bułka tarta (najlepiej domowa)
  • odrobina mleka
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • olej do smażenia (ok. 0,5-1 l w zależności od naczynia, w którym smażymy)
Cebulę obieramy, kroimy na plastry o grubości ok. 5 mm. Każdy plaster rozdzielamy na pojedyncze okręgi.
W miseczce roztrzepujemy jajka z odrobiną mleka (ok. 2 łyżki), dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
W osobej misceczce wysypujemy mąkę, którą również solimy (dosyć mocno - ok. 1/2 łyżeczki) i dodajemy pieprzu.


Pojedyncze krążki obtaczamy w mące, jajku i na koniec bułce tartej.
Krążki smażymy w rozgrzanym oleju (krążki wkładamy jeśli po zanurzeniu zacznie tworzyć się "pianka"). Warto na spróbowanie usmażyć jednego, aby wiedzieć, czy dodać więcej soli i pieprzu czy też nie.
Smażymy z obu stron, aż będą rumiane (u mnie po ok. 90 sek. na każdej stronie).

 
Po wyjęciu wykładamy na ręcznik papierowy do osączenia.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. ale bajera :D musze zanotować zeby na nastepna impreze o nich nie zapomniec :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowite! Nigdy ich nie jadłam, ale wiele słyszałam, właśnie, że są dobrą przekąską... ale żeby tak z cebuli?!:o

    OdpowiedzUsuń
  3. Panierka, niezbyt zdrowa, ale oprzeć się takiemu przysmakowi niemożliwe... :D Takie krążki zawsze mi się kojarzą ze Stanami Zjednoczonymi, nawet bardziej niż hamburgery! :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz :-) Będzie mi bardzo miło jeśli osoby komentujące anonimowo wskażą swoje imię lub nick, wtedy będę wiedzieć, jak się do Państwa zwracać :-)